празна
За поръчки над 60 лева безплатна доставка

Нарът - великолепният плод (PUNICA GRANATUM)

19.02.2017
НАРЪТ - ВЕЛИКОЛЕПНИЯТ ПЛОД (PUNICA GRANATUM)

Нарът е дърво или храст, чиито вкусни плодове са с характерна форма и структура. Под твърдата червено-оранжева кора се крият множество (400 - 800) зърна с наситен червен (гранатов) цвят, всяко от които с малка семка в много сочна месеста част. Нарът има великолепен вкус и аромат, но поради огромното количество семки е труден за пряка консумация. Затова най-често се предлага като сок. Отглежда се на сух и горещ климат. В България също вирее добре по южното крайбрежие на Черно море. Най-известният сорт отглеждан в САЩ се нарича „Wonderful” или великолепен, характеризира се с това, че е устойчив на напукване, което е и най-големият проблем при отглеждането му.


Нарът е един от най-известните в историята плодове. Първите източници за отглеждане и използване на нара са глиненините плочки от Шумер. Смята се, че нарът започва да се отглежда преди повече от 7000 години по земите на Персия и Месопотамия, на Индия и Кавказ. Познания за този плод достигат до нас чрез много източни приказки, митове и легенди. За арабите сокът и зрънцата на нара имали чудодейна сила, затова бил включен като основен лек срещу много болести и е любим продукт в кухнята и днес. В древен Китай сокът от нар бил известен като „концентриран живот” и символ на дълголетие. В средиземноморските страни, където бил пренесен от финикийските търговци, го славели като свещено дърво. През цялата човешка история плодът на нара се идентифицирал с женското начало и с плодородието. Цветовете станали символ на любовта, а плодът – на плодовитостта и благородното зачатие. С него били свързани ритуалите в култа към Деметра, древногръцката богиня на плодородието, към Хера, божествената съпруга на Зевс и към Афродита, богинята на любовта. Тези богини били изобразявани най-често с нарове около гърдите. А в Гърция и до днес сватбарите ръсят зърна от нар под краката на младоженците с пожелания за щастие и благополучие. В Римската империя нарът бил включван в менюто само на богатите. През средните векове бил открит за втори път – арабите започнали активно да го отглеждат в завоюваната от тях Испания, дори името на град Гранада произлязло от името на плода „granatum”. Нарът намерил място и в такива велики произведения като християнската Библия, еврейската Тора и Омировата „Одисея”. Според Библията, пратениците на Мойсей до Ханаан или Обетованата земя, му донесли плод от нар като доказателство за благоденствието и плодородието.Според еврейските предания нарът съдържа 613 зърна по подобие на 613 заповеди на Тората и има символно значение в обредите на юдеизма. Легендата разказва, че във великолепния сок от нар се криела тайната за красотата на Клеопатра. А Хипократ, бащата на медицината, предписвал сок от нар за лечение на безплодие ( днес вече е доказано, че в него наистина се съдържат фитоестрогени) или по 6 зърна на ден за поддържане на добро здраве, Авицена активно го препоръчвал заради антибактериалното му действие. В Америка дървото било пренесено от испанските мореплаватели, но с отглеждането му се занимавали главно мисионерите. Някои изследователи на Библията днес дори поддържат тезата, че забраненият за Адам и Ева плод в Райската градина не е ябълката, а именно нарът. Смята се, че формата на нара е първообразът на кралския скиптър и короната на европейските владетели.
Интересът на учените към свойствата и химичния състав на нара нараства: докато през периода 1975 – 1999 г. са публикувани едва петдесетина изследвания, то само през последната година са публикувани повече от 250. Химичният състав включва: захари под формата на монозахариди ( 8 - 19%), органични киселини вкл. лимонена, минерални вещества – манган, фосфор, магнезий, калций, алуминий, силиций, хром, никел, мед, витамини – А, В1, В2, В6, В12, фолиева киселина, С, Е, Р, флавоноиди, белтъци, багрилни и дъбилни вещества, целулоза, азотни вещества, нишесте. Наскоро учените успяха да отделят и масло от нар, което намира вече приложение в козметиката.
Това богато съдържание го прави изключително ценен диетичен продукт и природно лекарство:

 • при профилактика на сърдечно-съдови заболявания;
 • срещу диабет, тъй като не повишава равнището на кръвната захар;
 • за профилактика на туморни заболявания, тъй като успешно спира развитието на нови ракови клетки при рак на простата, на гърдата, на червата, на белите дробове;
 • мощен антиоксидант, 3 пъти по-силен от зеления чай и червеното вино;
 • противовъзпалително средство при ангини, пневмония, различни трески;
 • позитивно влияе на ензимите;
 • при хормонални нарушения, особено андропауза и менопауза;
 • защитава плода при бременност;
 • премахва проблемите при ерекция;
 • влияе положително при бъбречни заболявания, астма, туберкулоза, скорбут;
 • чай от кората на нара се препоръчва при стомашни разстройства, против тения и глисти.

През последните години особена популярност добискалата ORAC(Oxygen Radical Absorbance Capacity – Капацитет за абсорбиране на кислородните радикали), която бе въведена през 2007 година от Американския щатски департамент по земеделие за измерване на антиоксидантния потенциал в различните хранителни продукти. Оказва се, че на ден трябва да консумираме 3000 до 5000 ORAC единици, но обикновено приемаме не повече от 1000. Дори когато се изпълнява препоръката за 5 порции сурови плодове и зеленчуци на ден поглъщаме не повече от 1750 ORAC единици, защото бананът или ябълката имат 20-22 на грам, морковът – 50, доматът – 60, черешите – 100, броколи – 130, спанак – 150, боровинките – 260. За нара този показател е 288, т.е. една добра стойност. Най-висока стойност имат плодовете от Патагония, Южна Америка макуй бери – 820, обявени за суперхрана на планетата за 2009 г .

Нарът е чудесен помощник в борбата с болестите на сърцето и цялата кръвоносна система. Антиоксидантите помагат за изчистване на холестеролните плаки и предотвратява развитието на атеросклероза. При опити проведени в САЩ на мишки е даван екстракт от нар в продължение на 3 месеца и е наблюдавано 70% намаление на атеросклеротичните изменения, след даване на сок – 40%, а на обвивката на плода – 39%. Екстракт от плода в съчетание с обвивката намалили значително количеството на „лошия” холестерол у мишките, както и нивото на липидите и глюкозата в тяхната кръв с около 18-25%. При друго изследване на 45 пациенти болни от заболявания на кръвоносната система и сърцето е давано 0,240 мл сок от нар в продължение на три месеца ежедневно. Потвърдено е намаление на недохранването на сърдечния мускул, а същевременно не е наблюдавано повишение на равнището на кръвната захар или теглото. Затова един от изследователите, д-р Дийн Орниш от Калифорнийския университет, препоръчва пиенето на сок от нар като превенция срещу заболявания на сърцето у здрави хора.
Изследователите все повече се вглеждат и в помощта, която може да окаже този плод при различните диети за отслабване. За целта бил използван екстракт от листа на нар даван на мишки за период от 5 седмици. През това време мишките не само отслабнали, но показали и неподатливост към заболявания на кръвосните съдове. Изследователите открили, че екстрактът от листа на нар прилаган продължително и редовно променя чревната способност за поглъщане на мазнините и смятат, че може да бъде използван като съвременно средство за намаляване на апетита.
Увреждането на мозъка на човешкия ембрион причинено от намаляване на кислорода транспортиран към този орган продължава да бъде една от причините за смърт сред новородените. Проведени напоследък изследвания върху животни показват, че включването на храни с по-голямо количество полифеноли, напр. боровинки, зелен чай и др., предпазва мозъка на нероденото бебе. В университет в Сиатъл бил направен опит с бременни мишки, на които редовно давали сок от нар, богат на полифеноли. За нуждите на изследването бил прекъсван за кратко кръвния поток към мозъка на плода. Резултатите показали, че най-малки загуби на мозъчна тъкан има при групата мишки, които са приемали вода със сок от нар, на другите давали чиста вода, вода със захар и вода с витамин С.
Медицината не може още да лекува болеста на Алцхаймер, но се знае че някои промени в диетата могат да я забавят. Голямото количество полифеноли в нара, сравнено с други видове плодове, подсказва че ежедневния му прием може да помогне и в това направление. Полифенолите са и фактор предпазващ в голяма степен нервната система. В рамките на проведен 6 месечен експеримент на група мишки бил даван екстракт от нар, а на друга група – подсладена вода. Тези мишки, които пиели екстракт от нар много по-бързо се справяли в лабиринта в сравнение с другите, освен това при тях се наблюдавало около 50 % по-малко натрупвания на белтъчни вещества в мозъка, които се свързват със заболяването на Алцхаймер.
Знае се, че нарът съдържа една от натуралните форми на естрогена, който днес навсякъде се препоръчва като заместваща хормонална терапия при менопауза. Все повече жени, които имат проблеми през този период се обръщат към природните средства без странични противопоказания, какъвто е и сокът от нар.
Сок от нар трябва да пият не само жените, но и мъжете. Доказано е, че включването на 0,250 мл сок от нар в дневната диета на мъжете спомага в голяма степен за преодоляване на импотентността и може да предпази от рак на простата.
Нарът и сокът от него са част от здравословната „средиземноморска диета”. Изследвания показват, че около 60 мл сок може да помогне за намаляване на кръвното налягане. Същевременно приемането на повече от 250 мл сок дневно може да повлияе на приема на някои лекарства. Не прекалявайте! Но непременно опитайте!

Нарът е чудесно средство и за козметиката, защото:

 • има антиоксидантно действие, т.е. предпазва кожата от вредното въздействие на слънцето и околната среда;
 • активира процесите на регенерация на кожата и ускорява зарастването на раните;
 • стимулира синтеза на колаген и еластин, в резултат на което се повишава еластичността на кожата;
 • хидратира кожните клетки;
 • подхранва и ревитализира уморената и преждевременно старееща кожа;
 • действа деликатно стягащо и свиващо на порите;
 • има силно противовъзпалително, противомикробно и антибактериално действие;
 • помага на заздравяването на акне и други процеси по кожата;
 • подобрява кръвоснабдяването и цвета на лицето и тялото;
 • заздравява и придава блясък на косата.

Ако сте прочели добросъвестно написаното дотук вие вече сте разбрали: нарът, този безценен природен дар не можеше да не бъде включен в нашата козметична серия BIO ARGENTUM. Прекрасните му свойства естествено допълват въздействието на сребърната вода,а в съчетание с другите етерични масла и билкови екстракти влиза в синергично взаимодействие. Резултатът е чиста, подхранена и здрава кожа на вашето бебе.

Красивите червени цветове на нара се използват за боядисване на коприна, а с помощта на кората се боядисва вълна.
Нарът се използва и за направата на вино и сиропи, поради доброто съдържание на захари. Добавя се в сосове и при приготвянето на салати и десерти.
Ето една примерна рецепта за сос от нар, който можете да използвате към всякакво печено или пържено месо:
Продукти:

 • 1/3 ч.ч. бяло вино
 • 1 с.л. ситно нарязан лук
 • 1/4 ч.ч. бульон
 • 2 ч.л. мед
 • 4 с.л. сок от нар
 • 2 с.л. ситно нарязан зелен лук
 • черен пипер на вкус
 • зърна от нар за поръсване

Начин на приготвяне: в съд сипете бялото вино и лука и задушавайте на тих огън до омекването на лука. Прибавете бульона, сока от нар и варете докато течността се редуцира наполовина. Добавете меда и оставете на огъня, докато сосът се сгъсти, подправете със зеления лук и черния пипер. Поднесете соса поръсен със зърна от нар. Особено красиво и вкусно е с панирани пилешки хапки и гарнитура от бял ориз.
Когато купувате нар, избирайте по-тежкия. Той е по-сочен, 52% от плода са семките. Кората трябва да е свежа, гладка, блестяща, равномерно оцветена, без пукнатини. От нарушения по кората може вече да е започнал процес на изсъхване на зърната вътре и количеството на изцедения сок няма да голямо.